Structuurverf Aanbrengen – Een Handig Stappenplan

De meest effectieve aanpak om textuur aan een muur toe te voegen is door gebruik te maken van structuurverf. Met structuurverf kun je unieke patronen op de muur aanbrengen. Structuurverf kan zowel op de muur als op het plafond aangebracht worden en is in vrijwel iedere ruimte in huis te gebruiken.

structuurverf aanbrengen

Ben jij van plan om structuurverf in jouw woning aan te brengen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over structuurverf, inclusief een handig stappenplan waarin precies uitgelegd staat hoe structuurverf aangebracht moet worden!

Wat is structuurverf?

In feite is structuurverf gewoon een latexverf waaraan zandkorrels zijn toegevoegd. Met structuurverf wordt een specifieke structuur op de muur aangebracht, die een unieke indruk geeft. De muur zal hierdoor dus niet meer glad aanvoelen.

Structuurverf wordt vaak gebruik om van een gewone muur een accentmuur te maken. Je kunt naast structuur ook nog een mooie kleur aanbrengen.

Verschillende patronen

De verf kan in allerlei patronen worden aangebracht, zoals halve cirkels of in banen. Structuurverven zijn verkrijgbaar met zowel fijne als grove korrels, die een gevarieerd resultaat opleveren. Het is een van de makkelijkste soorten verf om aan te brengen.

Structuurverf kan op binnen- en buitenmuren gebruikt worden, waardoor je de verf binnenshuis en buitenshuis kunt gebruiken. Deze verf kan met een roller of een kwast op de muur aangebracht worden.

De prijs van structuurverf

De uiteindelijke prijs van de structuurverf hangt natuurlijk af van de grootte van jouw project. Voor een groot project heb je meer structuurverf nodig dan voor een klein project.

Om te bepalen hoeveel structuurverf je nodig hebt, kijk je naar het totale oppervlak van de muren die je van structuurverf wil gaan voorzien.

Prijzen uit de praktijk

De prijzen voor een blik structuurverf van 2,5 liter beginnen ongeveer bij de €25 à €30. Wil je de muren of het plafond door een professional van structuurverf laten voorzien? Dan kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van ongeveer 15 tot 20 euro per vierkante meter.

Naast de structuurverf zelf heb je natuurlijk ook nog de juiste materialen nodig. Denk hierbij aan een verfbak, een verfroller, een kwast, afdekfolie, etc. Het kan zijn dat je een deel van deze materialen al in huis hebt liggen, waardoor je deze niet los aan hoeft te schaffen. Daarnaast kun je soms ook materialen lenen van familie of vrienden om wat goedkoper uit te zijn.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

De voor- en nadelen van structuurverf

Structuurverf brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Voordat je aan de slag gaat met structuurverf is het handig dat je goed op de hoogte bent van al deze voor- en nadelen.

Om het wat makkelijker te maken zetten wij de voordelen van structuurverf en de nadelen van structuurverf even voor je op een rijtje!

De voordelen

Een van de grootste voordelen van structuurverf is natuurlijk het effect dat de verf aan de muur geeft. Met structuurverf kun je de ruimte een compleet nieuw uiterlijk geven.

Nog een voordeel van structuurverf is dat oneffenheden en eventuele beschadigingen aan de muur netjes bedekt kunnen worden. De muur lijkt hierdoor een stuk egaler, ondanks het ruwe oppervlak.

Makkelijk aan te brengen

Verder kan structuurverf erg snel en eenvoudig aangebracht worden. Je hoeft geen expert te zijn in het aanbrengen van structuurverf. De verf is erg dekkend, waardoor je in de meeste gevallen slechts één laag aan hoeft te brengen.

Structuurverf kan verder in vrijwel iedere mogelijke kleur gemengd worden, waardoor je niet per se voor een witte muur hoeft te kiezen. Je kunt de kleur van de muur hierdoor goed bij het interieur van de ruimte afstemmen. Een mooie, industriële optie is betonlook verf.

Watervast

Een ander voordeel van structuurverf is dat de verf watervast is. Als er vlekjes op de muur komen kun je deze eenvoudig verwijderen met een spons, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je de muur beschadigd.

Verder kun je structuurverf op veel verschillende ondergronden aanbrengen. Denk hierbij aan gips, hout, beton, egaal behangpapier en nog veel meer. Door behang te overschilderen geef je oud behang een frisse uitstraling. Met structuurverf bereik je ongeveer eenzelfde effect als wanneer je besluit glasvezelbehang te verven.

De nadelen

Naast al deze voordelen zijn er ook nog enkele nadelen aan structuurverf verbonden. Zo zal de structuurverf eerst verwijderd moeten worden als je op een later moment over de structuurverf heen wil behangen.

Het verwijderen van structuurverf is een zeer tijdrovende en daarnaast vervelende klus, waardoor je dit beter kan vermijden.

Veel verf nodig

Een ander nadeel is dat je voor het overschilderen van structuurverf een stuk meer verf nodig hebt. De muur heeft door de structuur namelijk een groter oppervlak gekregen dan wanneer de muur helemaal egaal zou zijn.

Je hebt hierdoor meer verf nodig per vierkante meter.

Scherpe randjes

Nog een nadeel van structuurverf is dat je muren er vrij scherp door aan kunnen voelen. Als je niet goed oplet kunnen er hierdoor schaafwondjes op bijvoorbeeld de handen ontstaan.

structuurverf aanbrengen

Structuurverf aanbrengen stappenplan

Om structuurverf op de juiste manier aan te kunnen brengen hebben wij een handig stappenplan voor je waarin stap voor stap uitgelegd wat je precies moet doen.

Als je iedere stap zorgvuldig uitvoert kan het bijna niet fout gaan, waardoor je een mooi resultaat kunt behalen waar je nog jaren van kunt genieten!

Stap 1: Het schoonmaken van de ondergrond

Als je structuurverf wil gebruiken begin je met het wassen van de ondergrond. Verwijder bijvoorbeeld een afgebladderde verflaag en herstel nauwkeurig eventuele spleten en gaten met plamuur of muurvuller. Helaas kun je met structuurverf geen grote oneffenheden verdoezelen.

Je kunt met het bewerken van het oppervlak beginnen wanneer het oppervlak helemaal schoon en vetvrij is. Om het oppervlak te reinigen kun je bijvoorbeeld een verfreiniger gebruiken.

Stap 2: Afplakken

Je wil natuurlijk niet per ongeluk de raamkozijnen, plinten of plafondrand verven wanneer je structuurverf op de muur aan gaat brengen. Je kunt afplaktape gebruiken om deze delen netjes af te plakken. Om de vloer af te plakken kun je gebruik maken van afdekfolie.

Deze methode werkt beter dan tape omdat het afdekfolie een veel groter oppervlak kan beschermen. Verwijder zo nodig ook het meubilair om te voorkomen dat er verfspetters op komen.

Stap 3: De muur voorstrijken

Ga je schilderen op pas gepleisterde muren of ga je schilderen op de muren in een nieuwbouwwoning? Bedenk dan dat de muren nog een (sterke) absorberende werking hebben.

Het zou zonde zijn van de muurverf als je de verf direct op deze muren aanbrengt, want de verf zal hierdoor voor een groot deel in de muur trekken. Bovendien zouden er vlekken kunnen ontstaan omdat het moeilijk is de verf in een gelijke laag aan te brengen.

Voldoende droogtijd

Om dit te voorkomen is het van cruciaal belang de muur voldoende voor te strijken. De muur voorstrijken doe je met een voorstrijkmiddel, nadat je de muur minstens 30 dagen voldoende hebt laten drogen

Je kunt een blokkwast of een vachtroller gebruiken om het voorstrijkmiddel aan te brengen. Laat de muur helemaal drogen voor je de structuurverf aan gaat brengen. Weet je niet zeker of je een grondverf moet gebruiken? Veeg een paar keer met een natte spons langs de muur. Wordt het vocht geabsorbeerd, en zo ja, vormt zich dan een donkere streep? Dan heb je een voorstrijk nodig.

Stap 4: De structuurverf aanbrengen

Je kunt nu beginnen met het aanbrengen van de structuurverf. Bedenk vooraf goed welke kleur structuurverf je op de muur aan wil brengen, zodat je de muur niet op een later moment over moet schilderen.

Het is aan te bevelen om een blokkwast of een vachtroller te gebruiken.

Verf gelijkmatig

Giet de verf uit de emmer of het blik in een verfbak, zodat je de verf gemakkelijker op je kwast of roller kunt overbrengen. Breng de structuurverf telkens dik en gelijkmatig aan. Werk in twee banen en werk van boven naar beneden.

Veeg eventuele druppels meteen op met een vochtige handdoek om te voorkomen dat ze later moeilijker te verwijderen zijn.

structuurverf aanbrengen

Stap 5: De structuurverfroller

De volgende stap is het gebruiken van een structuurverfroller met een grove of fijne korrel. Met deze specifieke roller werk je de twee banen die je net geschilderd hebt een keer af. Rol de verf van boven naar beneden, waarbij je erop let dat je de textuur aanbrengt die je wil zien.

Zorg ervoor dat je na het aanbrengen van de structuurverf de speciale structuurroller binnen 10 minuten gebruikt. Je gebruikt de structuurverfroller zonder verf en enkel om structuur in de verf aan te brengen.

Stap 6: Extra structuur aanbrengen

Vind je dat jouw muur nog wel wat extra structuur kan gebruiken. Dan kun je bewegingen in een boog maken of in een ander patroon, zoals bijvoorbeeld met een blokkwast.

Het is aan te raden om dit eerst op een kleiner deel te testen, zodat je de techniek een beetje onder de knie kunt krijgen. Vervolgens kun je aan de slag met de rest van de muur.

Stap 7: De volgende banen

Breng dan, om de rest van de muur af te werken, opnieuw de structuurverf aan in twee banen. Op deze manier werk je de muur stukje voor stukje af. Ga telkens binnen 10 minuten met de structuurroller over de geverfde banen heen.

Op een gegeven moment heb je ieder stukje muur gehad en kun je van het resultaat van jouw nieuwe muur genieten.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.